Pâine de casă

Pâine de casă

Eu nu sunt mare consumatoare de pâine, însă soțul meu da și nu este niciodată mulțumit de pâinea din comerț ,așa că  îmi fac timp odată sau după cerință de două ori pe săptămână și trec la frământat.

Ingredientele nu sunt multe: făină,sare, drojdie, apă și un praf de zahăr

Un kilogram și jumătate   făină;
1 plic şi jumătate drojdie uscată
un praf de zahăr pentru a activa drojdia
1 lingură şi jumătate sare
Apă călduță pentru frământat .

Se pune drojdia la hidratat într-un pahar pe care- l umplem de jumătate cu apă călduță, adăugăm praful de zahăr și amestecăm puțin. Separat într-un vas mare de plastic punem făina şi în mijlocul vasului facem un cuib unde punem sarea şi după ce s-a hidratat drojdia, o punem şi pe ea si finuț dimprejur acoperim cu făină în așa fel să acoperim drojdia pentru a se activa.

Se lasă să acționeze drojdia aproximativ 5…10 minute în făină, după care se începe frământarea.Treptat se adaugă apa călduță cât cuprinde. Se frământă până ce aluatul nu se mai lipeşte de mâini dar să fie moale. Se lasă acoperit aluatul la loc cald până îşi dublează volumul. Se pune apoi

aluatul în tavă şi se acoperă lasându-se la dospit şi în tavă (aproximativ 10-15 minute îl las eu). Eu am folosit tava din imagine și mi-au ieșit două pâini. Se bagă în cuptorul preîncălzit şi se lasă la foc tare (160 grade)până apare pe coajă pe alocuri culoare aurie . Când se vede că începe să apară semnele de coacere se dă focul încet şi se lasă la copt timp de o oră jumate… două ore pănă e copt de tot ( când pâinea se bate deasupra şi sună a gol înseamnă că e coaptă).Ia puțin timp dar rețeta aceasta eu o am de la bunica mea şi gustul nu se compară cu nici o pâine din magazin, care e plină de amelioratori 🙂 în cuptor pe lemne capătă un gust şi mai bun, soțul meu e topit după această pâine. Vă provoc să încercați și să nu vă puneți din start ideea că nu puteți să faceți!Începutul e mai greu însă după ce vedeți ce bine vă iese nu o să mai fiți prieteni cu pâinea de la supermarket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *