Copilul nu mă ascultă. Ce pot să fac?

Copilul nu mă ascultă. Ce pot să fac?

Adesea aud părinți cu o anumită dezamăgire în glas, legată de faptul că nu pot stabili o legătură de colaborare cu cel mic, spunând că nu sunt ascultați și că nu își pot ține în frâu copiii.

           Trebuie în primul rând să te gândești ca părinte, ce vrei de fapt de la fiul sau fiica ta sau de la amândoi,  atunci când ai mai mult de un copil. Urmărește comportamentul copilului și vezi ce e de schimbat la el, însă nu băga la înaintare motivul că  nu ai vreme… de aici pornesc majoritatea greșelilor. Copilul vede că doar atunci când face o greșeală îți atrage cel mai adesea atenția și atunci, ca să profite și ca să te facă pe tine mai atent la el, să îi dai importanță, o face înadins. Așa că timpul este cel mai important criteriu în relația cu cei apropiați nouă.

Fă-ți timp să comunici cu copilul tău

           Adesea un copil nu este cel mai bun în a asculta ci este cel mai bun în a imita. Și pe cine să imite mai bine dacă nu pe părinții lui sau pe cei din anturajul în care cresc. Asta însemnând că dacă tu, ca părinte,  nu ai vreme să stai cu copilul tău și îl plasezi în tot felul de anturaje, el este ca un burete ce absoarbe lucruri noi pe care mai apoi le transpune acasă. Spre exemplu copilul se află la un loc de joacă cum sunt în orice mall sau programe after-school, unde părinții pentru a mai câștiga timp își lasă pruncii câte 2..3 ore în plus pe lângă orarul de grădiniță sau școală… și vede un copil că face ceva pentru a primi un lucru pe care și-l dorește și că are câștig de cauză doar ca părintele să îi închidă gura și să nu mai aibă trebă cu el , nu te teme , așa va face si copilul tău dacă va dori ceva pentru că a văzut la celălat că dacă a făcut o criză de nervi i s-a făcut pe plac.

           Gândește, tu ca părinte, atunci când vrei să te asculte copilul tău, tu îl asculți pe el când are ceva de spus? Sau îți continui treaba și dai robotic din cap fără a asculta de fapt ce are de spus?  Și după să mai și întrebi ce a spus defapt și îl pui să repete…

Adesea ai tendința de a-ți dori să ai un copil căruia să îi spui să fie cuminte și el imediat să facă ce îi ceri, însă tu de cîte ori vezi copilul receptiv și ai făcut un lucru direct fără a spune: “stai 5 minute că vin”… sau, “azi ai fost cuminte și îți voi da jucăria mult dorită”….dar jucăria se lasă așteptată cu zilele….sau “azi mergem în parc pentru că ai fost cuminte la grădiniță/școală”..dar traseul e de fapt acasă și în fața televizorului? Am spus că puiul de om face ceea ce vede, așadar învață tu ca părinte să ii dai puțin mai multă atenție și să te ții tu în primul rând de cuvânt și apoi așteaptă-te ca și copilul să se țină de cuvânt sau de o promisiune.

           Nu îți petrece toată ziua certând copilul, că nu ascultă și nu face ce îi zici tu să facă. Faceți lucrul acela împreună, cu riscul să nu stai tu 10…15 minute în plus să nu trimiți la timp 2, 3 email-uri, că nu îți pierzi locul de muncă pentru atâta și nu pierzi nici dacă nu socializezi sau nu scrolezi tot atâtea minute facebook-ul și instagramul pentru a vedea noutățile apărute peste zi, că nu e mai importantă rețeaua de socializare decât relația ta cu copilul tău. Nu îl amenința că îl pedepsești dacă nu este cuminte și neascultător. Fă în așa fel să îl ajuți tu să învețe să asculte și un alt lucru important, vorbește cu cel/ cea cu care copilul își petrece cel mai mult timp înafară de tine că s-ar putea să te ajute mult mai mult decât îți dai seama. Aici mă refer de la educatoare pentru copiii de vârstă preșcolară , învățătoare, diriginte, profesor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *