Ce sunt uleiurile esențiale?

Ce sunt uleiurile esențiale?

Un ulei esențial este un lichid hidrofob concentrat conținând compuși volatili de aromă din plante. Uleiurile esențiale sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de uleiuri volatile, uleiuri eterice sau pur și simplu ca „ulei de” planta din care au fost extrase, cum ar fi uleiul de cuișoare. Un ulei este „esențial”, în sensul că acesta poartă un miros distinctiv, sau esența plantei.

Plantele elaborează uleiuri esențiale cu scopul de a se feri de boli, de a îndepărta dăunătorii sau pentru a atrage insectele care ajută plantele în procesul de polenizare.

Uleiurile se găsesc în diferite părți ale plantei precum:

  • în flori, în cazul levănțicii, iasomiei sau trandafirilor
  • în întreaga plantă, acesta este cazul eucaliptului
  • în frunze
  • în lemn, exemplu: santal
  • în rădăcină, vetiverul
  • în rășina produsă de arbore: smirna, tămâia
  • în coaja fructelor, îndeosebi la citrice: lămâie, portocală, bergamotă

În țesutul vegetativ, uleiurile esențiale se găsesc în celulele sferice sau în diferitele canale și cavități ale parenchimului; iar în flori se găsesc în glandele odorifere.

Uleiurile unt componente ale sistemului imunitar al plantelor, pe care acestea le folosesc pentru protecție, întărire, regenerare, vindecare, echilibrare și adaptare.

Aceleași efecte le au și pentru noi oamenii, uleiul esențial fiind esența plantelor… cea mai potentă formă de “medicament natural”!

Ele ne influențează sănătatea atât în plan fizic cât și în planurile psihic, emoțional și spiritual.

Acest lichid este obținut din esența bogată în arome și ingrediente active ale celulelor plantelor (rădăcini, frunze, flori, semințe, rășini, muguri, ace sau ramuri, boboci) și se obține prin distilarea sau presarea organelor secretoare. Uleiurile esențiale sunt de 50 – 70 de ori mai puternice decât plantele în sine.

Modalitățile de utilizare a uleiurilor esentiale sunt multiple, în functie și de uleiul utilizat. Sunt trei moduri uzuale de utilizare a uleiurilor esențiale:

♦ AROMATERAPIE (utilizând un difuzor de uleiuri)
          ♦ TOPIC (aplicat pe piele diluat sau nediluat) – doar în cazul uleiurilor esențiale cu grad terapeutic
           ♦ INTERN (într-o capsula specială sau diluat apa sau miere) – doar în cazul uleiurilor esențiale cu grad terapeutic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *